Posts

Showing posts from 2011

eeeiii...busuknyer!!!

wah...tajuk!!!
erm...ape yg busuk ni???
JOM IKUTI KISAH INI...


Sewaktu persekolahan… Malam kenduri buah-buahan oleh pengetua untuk pelajar asrama… Macam2 da...sumo segar2 belaka…
"Eeeii..busuknyer.." kata AnA… "Eh2?? Pe yg busuk ni??? Ada yang tak kena ke???" kata Sorg daripada sahabat AnA (A)… "Tak nak masuk dewan makan la kalau macam ni…bau sampai luar dewan..busuk giler.." kata AnA lagi sambil menutup hidung.. " Ala..ang ni sue...tak de la busuk sgt...tapi rasanya sedap…"kata sorg lagi sahabat AnA (B)… " wei...boleh tak kalau aku dok kat luar dewan ni je.." kata Ana… " ang giler ke...nanti pengetua marah baru tau…" kata A… " ala...jom la try tgk...kot-kot la ang suka…" kata B… " Betoi sue...sedap...sampai menjilat jari…" kata A..B menarik tangan AnA masuk ke dalam dewan...AnA masih menutup hidung dengan hujung tudung… " busuk giler…" kata AnA semasa memasuki dewan… ~ ' nasib baik ada buah …

WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W

ni adalah benar... sila baca sehingga habis... dan tlg sebarkan kepada seberapa byk org Islam yg boleh...
Assalamualaikum......Warahmatullahi Wabarakatuh....
Ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad SAW iaitu Sheikh Ahmad Maeine (Saudi Arabia)..
pada suatu malam ketika membaca Al-Quran di makam Rasulullah SAW. selepas membaca lalu hamba tertidur, dalam tidur hamba bermimpi didatangi Rasulullah SAW lalu bersabda kepada hamba, dalam 60 000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun yang matinya dalam keadaan beriman. (a)isteri tidak mendengar kata suami. (b) orang kaya tidak lagi bertimbang rasa. (c)orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan. Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah kamu menyedarkan kepada orang Islam ini supaya membuat kebajikan, kerana hari penghabisan (......Qiamat) akan tiba di mana bintang akan terbit dari langit, sesudah itu matahari akan turun di atas kepala. PESANAN HAMBA INI (a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita Muh…

masalah bau badan...

Image
okey la... hari ini nak cite plak pasal bau badan... nak tau tak...topik ni la yg ana wat 'public speaking' kat sekolah dulu... ana dpt rasakan yg ramai orang tak senang bila ana cakap pasal hal ni... mungkin depa ada masalah yg sama...@ merasakan isu macam ni isu yg tak perlu ditimbulkan... sbb kononnya sumo org dah tau... bgi ana...walaupun kita dah tau...tapi apa salahnya kalau kita dgr pndapat orang lain... tak salah kan????
baiklah... kalau sumo nak tau... bau badan ni semakin hari semakin serius...hal ini kerana pengaruh cuaca kini...cuaca yg lembap dan panas mendorong pembentukan bakteria... Bromhidrosis...adalah...sejenis bakteria yg terdapat pada tubuh badan manusia..
Bagaimana Bau badan ni terjadi??? - Cuaca yg panas akan menyebabkan seseorang itu berpeluh...secara teorinya..peluh tidak berbau...tetapi kehadiran bakteria yang banyak dalam peluh akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan..
Bau badan ini sebenarnya menganggu orang lain...

sekaligus akan menjejaskan…

pinjaman_lirik_senyum_malique&najwa

Image
.....SENYUM... @ dalam bahasa inggeris nyer...


Senyum.... senyum..... senyum...... Senyum........ senyum
< senyum lah sepanjang hayat anda > ......walaupun......

......sekadar.......
< senyum KAMBING jer >
Apa itu SENYUM???? SENYUM merupakan GERAK BIBIR yang ternaik sedikit pada hujungnya yang menggambarkan rasa suka (geli hati@ setuju @sbg) tanpa menggetarkan pita suara (mengeluarkan suara)... ATAUPUN secara umumnya....Senyuman merupakan sebuah ekspresi wajah yang dipancarakan seseorang. Dalam setiap senyuman memiliki makna khas tersendiri.
namun....percayakah anda??? ada orang yang tak reti cam ne nak senyum... caye tak???
*GAMBAR HIASAN
walaupun tak pandai senyum.... tapi tetap mencuba untuk senyum...
Percaya atau tak....kalau kita memancarkan senyuman kita terhadap orang lain... orang lain akan berasa bahagia...tambah pula kalau si dia yg senyum..

lagi bertambah bahagia...huhuhu....
ape??? tak dgr la... tak caye??? oo...tak caye yer... meh kita.. ...sambung nyanyi blik…

_ucapan ringkas penulis_

Image
kalau semua pembaca blog ni perasan... cerpen-cerpen yang saya ketengahkan dalam blog ni.. semuanya berkisar tentang muslimah...@ wanita..@ gadis...@girl...@ apa-apa jua panggilan untuk golongan hawa ni... tengoklah...panggilan pon dah berbeza-beza mengikut individu dalam masyarakat... berbeza dengan lelaki... ini menunjukkan taraf wanita ini dijulang tinggi dalam masyarakat... namun...ada segelintir manusia yang sanggup kembali ke zaman jahilliyah...yang kita dapat lihat pada zaman itu...masyarakat memandang rendah pada golongan hawa...
*Gambar hiasan _kekerasan ke atas golongan yang lemah..(cth : ikutan dri zmn jahiliyah)

 *Gambar hiasan_aktiviti pemerdagangan wanita berlaku...

okey la..kita lupakan emosi amarah itu seketika... kita balik kepada apa yang saya ingin cakapkan mengenai blog sya... saya menghasilkan cerpen mengenai wanita ini kerana saya rasa masyarakat perlu sedar betapa pentingnya golongan wanita..saya ni tak cekap dalam penghafalan hadis2 Nabi Muhammad s.a.w...namun…

...me and myself...

Image
....ni nak cite ckit pasal family AnA...

DaRi kAnAn NoMbOr....hehehe...macam kawad la pulak..teringat kawad KAPA @ JPAM...hehehe... OkLaH....ErM...dARi ATAS sebelah KIRI tu ...AnA... BAWAH ...AnA... tu ..KAK dgn ABANG IPAR... SeBeLuM kItA Pi yAnG TeNgAh Tu... yG sEbElAh KANAN tU PuLaK...ADIK (aTaS).....DAN ABANG (bAwAh) Yg sPeCiaL CkIt...Yg tGh.... MY MUM AND DAD.....
OkEyLa...TaK MaU pNjAnG2 sToRy-MoRy... KiTa Go tHrOuGh SaTu pEr sAtU....

RoMaNtIk tAk??? ErM...jAnGaN jELeS...nI La rAhSiA kEbAHaGiAn KeLuArGa kAmI,... nI bArU La DiNamAkaN kAsIh SePaNjAnG HaYaT...

nI GaMbAr tImE PeRsAnDiNgAn KaK AnA... SiTi SuHaiLa & MoHd HaLiZaN bAgAi PiNaNg Di BeLaH dUa... "...kita semua sepakat di kampung hai pening lalat...mengucapkan selamat pengantin lama..." hehehe...jgn marah arh...nanti kena jual,..huhuhu..(petikan filem P.RAMLEE)

...Ni PuLaK aNaK kAk AnA...mErAnGkAp AnAk MeNaKaN AnA... TaSnIm NuR iMaN


...Ni PuLaK aBaNg AnA... MoHd FaZLi

...INSYAALLAH...KaK yAnIe AkAn JaDi SeBaHa…

kek coklat yg aku buat...

Image
Ana            :erm...macam mana sedap tak???
Nur Asmira : sedap!! ti wat la lagi ye...huhuhu...(ketawa)
Ana            : betoi2 la...sedap ke tak?
Nur Asmira : sedap....boleh bkak kedai kek dah...betoi3!
Ana            : banyak la ang kedai kek...


watak utama : AnA....





Watak kedua : Nur Asmira bt Johari merangkap sepupu AnA...

 CoMeLkAn?? GaYa ArTiS GiTU...