Alamak!!! BaJeT dAh LaRi...CaM Ne nI???

Ha..kawan-kawan mesti pernah alami situasi ni kan??
Bukan nak cakap la..sebagai seorang pelajar dan sekaligus sebagai seorang anak...sudah tentulah kita akan berasa terbeban dengan ketiadaan wang dalam poket ketika ingin berbelanja…

Pernahkah anda terjadi keadaan sebegini???
tibe-tibe je duit kita tak cukup ketika membeli sejumlah besar barangan di sesebuah kedai @ pasaraya,..
Bagi yang pernah alami seperti saya mungkin akan menganggap perkara ini perkara biasa…
Tapi awas bagi yang belum pernah mengalaminya!!
Malu kot che oiii…
Huhuhu…

Disebabkan saya pernah mengalaminya sendiri…
Jadi…
Saya nak kongsi sedikit macam mana kita nak elak perkara cam ni berlaku…

Tapi sebelum tu..
Saya nak cite sikit kalau kita berada dalam situasi di atas..hehehe...kita nak kena wat pe ek???

Okla…
First ly...korang wat tak tau je..bila duit tak dak...sentiasa mempamerkan senyuman sambil kate…"berapa ringgit ni kak???" walaupun dia dah beritahu..buat2 la tnya...bagi hilang gugup...huhuhu…
Lepas dia jawab...korang asingkan barang yang korang nak beli dengan barang yang tak nak kita beli...biar dia kira dulu barang tu…
Then...korang gitau je kat dia yang korang dah tak mau barang tu,..habis cite..
Hahaha..
Just kidding..

Erm..
Oklah..
Saya nak cite cam ne nak mulakan hari berbelanja anda,…

  • Bagi pelajar @ sape yang still bergantung dengan parents….

  1. Lepas dapat duit setiap hari bila pergi sekolah atau tolong mak ngan ayah korang...simpan 20% drp duit tu pada setiap hari...selebihnya bolehlah guna time kat sekolah atau nak wat benda pa-pa pon..
  1. Then… kira la duit dulu...bila dah bnyak...bru la merancang ye...
  1. Lepas dah simpan dan kira...tibe plak hari ada jualan murah...wah,,tunggu pe lagi...tapi wat list dulu...senaraikan brg yg paling penting dulu...kemudian barang yg kurang penting...last sekali..brg yg kita minat..(kalau ada duit lebih)...erm...pastikan senarai sekali dgn harga barg tersebut supaya bajet tak lari...kalau tak tahu harga...agak2 je la….

Kebiasaannya akan berlaku kos lepas dalam pembelian sesuatu brg..sbb kehendak manusia ni tak terhad..tapi..barang yg selalu terhad….jadi tak kisah la kalau terjadi kos lepas (brg kedua terbaik yang terpaksa dilepaskan untuk mendapatkan barang yang lebih baik)...sebab tulah pentingnya perancangan awal ni...
-P/S: kalau nak lebih teliti...pergi la survey harga kat semua kedai…

  1. Erm...lepas membuat senarai barang...barulah tengok balik...dengan duit yang kita ada...kalau terlebih...potong senarai bagi yang kurang penting...misalnya..pembelian barang bukan keperluan...utamakan barang mesti dahulu…

P/S: bagi yang menganggarkan jumlah harga pada senarai barang..bawalah duit lebih ketika ingin membeli-belah..bukan apa takut harga barang dah naik...jadi duit pon naik lah,,..hehehe...

  1. Lepas dah cukup duit dengan senarai barang yang dirancang..barulah boleh pergi shopping...boleh bayar dengan senang hati..tanpa ragu-ragu..

*PERINGATAN:
-kepada yang tidak berkemampuan @ tidak mempunyai wang….jangan risau...ambillah peluang melawat tempat membeli-belah...ape orang kata wat Window Shopping...tak pe..korang jangan rasa rendah diri..time ni la korang boleh survey harga dan barang-barang berjenama..bila dah ada duit..terus je beli…
Try la tips ni kawan-kawan..
Moga dapat membantu anda serba-sedikit mengenai cara untuk mengelakkan bajet lari ketika membeli-belah…
Ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri...

Comments

Popular posts from this blog

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon

Review SimplySiti Dermagic

Mataku coklat??