~ Ayat-ayat Cinta ~

Bismillah hi rahman ni rahim

All praises belong to Allah Taala and may His choicest mercies and blessing be on His noble Messenger, Nabi Muhammad s.a.w ( Peace be upon him ).

'O our Rabb! Accord to us the coolness of our eyes from our spouses and children, and make us leaders of the pious. Aameen..



Followers

Keep in touch with me, Okey!

sila klik sini ye









  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

my e-days

Monday, 2 January 2012

~ Memasak!!!!!!!!! ~

seronok giler masak.....
mmg tak sangka ana boleh msak....
huhuhu...

tapi tak sempat nak uploud picture..t la upload yer..
.biar bnyak2 ckit makanan..baru la seronok nak upload...
ana cume nak cite perasaan ana je..

rasanya lepas ni kena selalu la masak...hehehe...
banyak ilmu yang dapat dari mak...
rasa macam rapat sgt dengan mak..
sebelum ni..tak la rapat sgt..
bukannya ada kat rumah sgt..
asyik dok hostel je...
tujuh tahun dok hostel boring jugak..
sekarang baru nak belajar masak..

dulu....
lepas SPM...

Ana tak belajar masak tapi pergi belajar menjahit…
Sempat jugak jahitkan dua pasang baju…
baju kurung dgn baju punjabi…
Baju kebaya tak sempat nak siapkan…
Bcoz...
Dah nak mula belajar utk STPM dah…
Sedih sgt…
Bila nak mula belajar balik…
Tok guru Ana sakit…

Cikgu...moga sembuh cepat ye… amin,… :)

So...skrg…
Tak leh la nak belajar menjahit…
Then...ganti dgn memasak!!!
Hehehee…
Nak tahu Ana masak pe???
Nantilah ana beritahu ye…
lepas dah upload  picture tu..hehehe..

Kawan2 nak tahu tak…
Ana rasa memasak ini dapat menghilangkan tension…
Dapat merapatkan hubungan dengan orang tersayang..
Dapat melatih kesabaran…
Dapat memberikan kepuasan kepada diri akan kebolehan sendiri…

Yang paling penting…
Memasak perlukan keikhlasan…
  • Bacalah doa-doa pilihan ketika masak seperti dibawah..

  1. Doa semasa masuk ke dapur..

"Ya Allah…
Berikanlah kami rahmat dari sisi-Mu dan persiapkan petunjuk untuk kami dalam urusan kami…"


  1. Doa semasa membasuh beras..

"Segaja puji bagi Allah yang telah memberikan makan dan kebaikan sesudahnya…"

  1. Doa semasa mengacau lauk sama ada mengikut arah dari kanan ke kiri atau pusingan lapan

"Tidak ada apa yang dapat menyatakan hari itu melainkan Allah…"

  1. Doa ketika memotong sayur, buah atau ikan…

"Kemudian mereka menyembelihnya dan hampir sahaja mereka tidak melaksanakan perintah itu.."

  1. Doa ketika menyenduk nasi atau lauk..

"Ya Allah...berkatilah bagi kami di dalamnya dan tambahkan kami dengannya…"

  • P/S: untuk menyedapkan makanan...selawat 3 kali dan istighfar 3 kali…

  1. Doa semasa melihat makanan sampai

"Ya Allah...berkatilah pada kami rezeki yang telah Engkau kurniakan kepada kami dan selamatkanlah kami dari azab api neraka…"


Amalkanlah doa-doa pilihan ini... insyaAllah...rezeki yang kita perolehi akan beroleh keberkatan...barulah terhindar dari sebarang penyakit...

2 comments:

imantizz_truper said...

alhamdulillah..memasak jugak kwn aku nie...congratulation!!!! Emm,result MUET untuk final year taun 2011 akan kluaq 12 hrblan nie..moga2 dpt band 3...tkut nie..huhuhuhu

siti suhani abdul rahim said...

tima kasih,...hehehe...tapi masak pon tak cekap gi...hehehe...yeke??? tau mana wei pasai muet tu??? cikgu habaq ka???ang pi amik dgn sapa???