~ Ayat-ayat Cinta ~

Bismillah hi rahman ni rahim

All praises belong to Allah Taala and may His choicest mercies and blessing be on His noble Messenger, Nabi Muhammad s.a.w ( Peace be upon him ).

'O our Rabb! Accord to us the coolness of our eyes from our spouses and children, and make us leaders of the pious. Aameen..Followers

Keep in touch with me, Okey!

sila klik sini ye

  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

my e-days

Saturday, 11 August 2012

~~~ HaRgAi JaSa kErETaMu ~~~

Cam mana kita nak pastikan kereta kita dapat dijaga dengan baik...sebagai bukti kita amat menghargai kereta kita dalam setiap situasi..

  1. letak kereta di tempat yang tidak terlalu terdedah dengan cahaya matahari dan hujan kerana ia akan merosakkan kereta anda..jadi anda perlulah memastikan kedudukan garaj dirumah anda berada pada posisi yang terbaik yang terlindung drp cahaya matahari secara terus-menerus.
  2. sapukan cairan pembersih cat, tayar dan dashboard yang memiliki pelindung untuk menahan panas.
  3. segera mengelap badan kereta anda apabila terkena hujan @ embun pagi hari untuk mengelakkan timbulnya kulat dan karat pada kereta anda
  4. ketika mencuci kereta anda, pastikan anda menggunakan 'syampoo" yang khusus untuk kereta..
  5. hindari penggunaan detergent. jangan biarkan buih2 sabun terlalu lama menempel di badan kereta kerana akan menimbulkan warna yang tidak sekata.
  6. ketika mencuci kereta..elakkan penggunaan kain lap dari bahan yang berpori besar dan kasar kerana ia boleh menyimpan kotoran @pasir di pori-porinya sehingga menggores cat kereta..
  7. jaga kebersihan kereta drp kotoran-kotoran degil misalnya najis burung, debu, minyak petrol dan lain2...
  8. lindungi kereta dengan bahan anti karat
  9. jangan mengilatkan badan kereta hampir setiap hari...lakukan bila perlu sahaja..
  10. pilih bahan cat yang mengandungi lapisan pelindung cat sekali gus dengan anti karat..~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

1 comment:

Mim Hasniyah Yusof said...

huiiyyooo.... susah betul nak jaga kereta nih. :P