Posts

Showing posts from April, 2013

Gelagat Orang Muda Baru Kahwin

Image
dekat sini sya nak cerita sikit tentang kisah suami isteri yang kawan sya suruh sya baca hari tu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gelagat Orang Muda Baru Kahwin 

Alkisahnya, aku ni ditakdirkanlah kahwin dengan sorang mamat nih.

Entah dari mana la datangnya.

Mak aku yang suruh, dia kata budak ni baik la, alim la pandai la.

Lepas tu terus kami kahwin.

Masa first time kahwin tu, memang kucar-kacir jugak la rumah tangga kami.

Dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati.

Eiiiii… geramnya aku!!!

Mana taknya, aku basuh baju dia sekali la dengan baju aku.

Then lepas basuh nak dijadikan cerita, ada lah pulak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku.

Haihhh… memang sakit hati.

Baju baru kot, mahal lagi!!!

Then bila aku tanya dia, kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna.

Dengan slumber dia kata.. ”Lah… awat tak tanya…”

Eiii… geramnya aku!!!

Selang beber…

Jadual harian seorang hamba Allah

Saya amat kagum dengan seorang hamba Allah tu..nak tau kenapa.. jom ikuti jadual sehariannya...

( pagi )
 bangun tidur --> baca doa bgun tidur (mintak supaya Allah bntu untuk kurangkan berat bdn) --> minum air masak secukupnya (sebelum kumur gigi) --> solat subuh ( ni pon merupan senaman yg penting kita solat betul2) --> buat senaman ringan (cth : regangan bdn kiri dan kanan, buat push up, buat sit up, angkat dumble yg 1 kg, senaman aerobik) ...semua ni tak lama amik masa selama 30 minit je... --> buang bedak sejuk --> gosok gigi --> wapkan muka --> cuci muka dgn pencuci muka --> mandi (klu boleh guna air suam) --> (8.30 pg) solat dhuha --> makan pagi --> pegi keje..

(tengah hari)
 balik umah --> mkn dulu tpi mkn yg ringan je mcm roti ke biskut ke --> tidur kejap --> solat zohor (senaman lagi dlm solat) --> pegi keje ... InsyaAllah bila kene air wuduk...segar je rasa..bertenaga balik...

(petang) 
dah abis keje pukul 4.30 tu --> kemas baran…

Nukilan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

50 Perkara Penting Drp Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
(Hadiah istimewa saya untuk orang melayu muslim)

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarkatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang su…

jom belajaq bahasa kedah...

Suatu petang yang redop...Mazlan jumpa dengan Senah dekat sebatang pokok daun mambu..Mazlan dok tunggu Senah punya la lama tapi tak mai-mai lagi..lepaih tu, Mazlan dok klipok-klipok tengoq jam kat tangan dy..dah terteliang dah kepala dy punya la dok perati jam tu..lambat nak mampuih la minah ni..dy dok belitiaq sorang-sorang.. lepaih tu..dy Nampak si Senah mai dengan anak menakan dy  tapi depa ni beza umoq dua taun ja..dalam hati si Mazlan ni dok kata…baju apa la yang si senah ni pakai..gelebiaq ja pon..tak dak baju lain dah ka nak pi pakai..erm..tak macam si Ecah tu (anak menakan senah)…aku tengok kemaih kemain..cun nak mampuih…dah la muda terang tang tang lagi…hehehe…Mazlan tengok si senah tengah gostan moto kat bawah pokok.. Mazlan : lekaih la wei…chek ni panaih dah ni… Senah : sabaq sat no.. (mata si senah melilau dok cari menatang apa tak tau la dalam beg dy) Mazlan : ang dok kelebek apa tu?? Jangan habaq ang lupa nak bawak mai pendrive aku..dah lebih kurang sejam dah aku dok te…