Posts

Showing posts from December, 2014

Kenangan dahulu kala.. First time = fall in love???

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Malam ini terasa nak cerita mengenai kisah aku (bahasakan diri untuk nak diary only)..
Tak mintak untuk baca sebab tak menarik sangat pon..
cerita ni bukan untuk tunjuk yang diri ni gatai merenyam ke pe.. hahaha.. 
just kenangan.. nanti bila tua-tua nanti teringat blog ni.. 
boleh baca balik dan senyum sorang-sorang.. hahaha..
Kisah First time = fall in love with 'seseorang'
Tahun Jun, 2006


Pada bulan Jun 2006 ni.. warden asrama, cikgu che fauziah telah ubah cara kami study.. dia mintak kak zaty (ketua asrama perempuan time ni) untuk ubah kedudukan kami belajar.. buat grouping yang ada 6 orang campur laki perempuan untuk satu meja.. kononnya tak nak bagi bising dewan.. masa ni kami tak dak tempat khas lagi untuk study.. semua pakat study dalam dewan ni la.. sebenarnya dewan ni besar lagi tapi aku yang tak larat nak lukis.. hahaha.. sory lukisan comot..
Masa sebelum buat grouping ni, kami kena berdiri kat tepi meja sebab kak zaty dalam pro…

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

kali ini saya masih nak berkongsi ilmu bersama kawan-kawan lagi tentang penggunaan 'sesuatu' semasa haid...

Mengapa kita perlu pakai 'sesuatu' semasa haid?

ini jawapannya!!!


Bagi adik-adik yang baru sahaja mengalami period atau belum lagi period.. mesti terfikir apa yang perlu digunakan untuk menahan darah haid daripada tidak bocor..

kisah mengenai kebocoran ini paling ditakuti oleh saya masa zaman sekolah dulu malah dah jadi fobia sampai sekarang.. nak tahu kenapa? sebab saya pernah alami satu  situasi dimana saya mengalami kebocoran yang teruk yang tidak disedari. malah yang paling saya malu adalah apabila ada lelaki yang menegur saya akan keadaan tersebut.. dapat bayang tak muka saya macam mana.. serius malu sangat2.. sejak hari itu saya ambil pengajaran, takkan berlaku lagi lepas ni.. fullstop! hehehe...

Adik-adik pernah tak mengenai Tuala wanita @ Pad @ Modes @ Tampon?

Dua benda ni je yang orang akan guna ketika period..perlu…

Senggugut @ Sakit Wanita

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Baiklah.. pada kali ini saya akan menyambung entry saya tentang wanita : Jom Kenali Diri Kita.

Entry lepas saya telah ceritakan mengenai haid dan tubuh badan wanita..

Kalau nak tau lebih lanjut mengenai haid.. boleh ke Laman Fiqh Anda

Sebelum saya cerita mengenai senggugut.. saya nak cerita tentang PMS..

Tahukah apa itu PMS?

Asal : Singkatan daripada perkataan 'Premenstrual Sindrom' yang juga merupakan himpunan simptom fizikal, psikologi dan emosi seorang wanita semasa atau sebelum kedatangan haid.

Siapa yang kena : golongan wanita sahaja yang mengalami haid atau wanita yang sedang melalui fasa menopause. Namun tidak semua yang mengalami simptom ini.

Waktu terjadi : Biasanya pada beberapa hari sebelum haid atau 3 hari pertama haid..

Punca :

suka minuman berkafeinstressusiajenis pemakanan yang diambil Antara simptom PMS ini : Perut kembongKejang perut Payu dara bengkak @ sensitif (payudara tegang)masalah tidursakit sendi @ ototpening kepalam…