~ Ayat-ayat Cinta ~

Bismillah hi rahman ni rahim

All praises belong to Allah Taala and may His choicest mercies and blessing be on His noble Messenger, Nabi Muhammad s.a.w ( Peace be upon him ).

'O our Rabb! Accord to us the coolness of our eyes from our spouses and children, and make us leaders of the pious. Aameen..



Followers

Keep in touch with me, Okey!

sila klik sini ye









  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

my e-days

Monday, 28 December 2015

Rules Online Business (ROB)

Edisi = Bukan nak kata tapi tetap kena kata..

Aku meluat dengan orang yang nak berniaga tapi kalut nak cepat kaya..

Aku suka semangat korang berniaga tu sebab aku pon berniaga...

Cuma aku rasa ampa ni tak berapa pasti kot rules berniaga online ni..

1. Tak perlu kot dok mention nama org nu.. nama org ni.. nak mintak simpati org untuk beli brg ampa tu..melainkan ampa nak tag nama org tu bila org tu betul2 beli.. then its ok..

2. Paling aku menyampah , bila ada si A (org awam) tu buat status yg agak gempak sikit dan dapat banyak like.. kat situ la jugak kau nak buat iklan brg kau bagai.. konon raih simpati ka raih perhatian pon xtau la.. tambah2 tadi aku bca kwn aku update status sedih pasal family dy ada lah sorg hamba Allah ni bleh pulak pi iklan brg dy.. bg aku mmg sgt melampau.. org tgh brduka cita kot.. ang tak perlu la nk beria2 sgt jual brg ang tu..

3. Paling teruk sekali, bila si peniaga pi post terus kat wall customer.. nak berniaga pon berpada2 la .. tak perlu kot nak paksa2.. dan tak perlu kot ganggu wall privasi org lain.. melainkan kau bayar kat tuan punya wall tu.. kalau dekat dunia blog, ang tu akan kena maki berjabu dah no.. sebab setiap part atau ruangan kat blog org lain tu kena bayar at least rm5.. jadi tlg sgt.. aku merayu jgn nak sesuka hati ceroboh wall fb aku tag brg utk jualan... kalau nak tag ilmu ilmuan bagai.. okey go on.. aku alu alukan..

4. Jenis yang nak berniaga ni siap mai jumpa kita lagi... gigih betul nak kita beli brg dy.. tambah2 kwn2... ampa mesty ada feeling " iskh , kesian ngat aih kat dy kalau aku tak beli" .. then bila dy beli dy tak guna pon brg awk tu.. cuba kita check balik matlamat kita jual barang? Hanya nak habis kan stok? Atau untuk kepuasan dan perolehan pahala bila org guna brg kita? Niat tu penting deerrrrr...

5. Sekarang ni ada pulak stail yang jenis whatsapp personal terus.. paksa beli.. siap buat2 tersilap antar lagi.. kalau antar dalam whatsapp group tak pa.. at least kot2 la dy nak intro brg yg dy jual kan... yg tu still bleh dimaafkan tapi yg ni... ermmmm.....
Cth ayat : " kak ari tu kak ada request order kan untuk brg kami. ".. " eh.. xde la.. mna de..awk silap org ni.." .. " owh yaka, okey la.. maaf kak tersalah antar... tapi kalau kak nak beli boley la order dgn kami ye.. " ( pup.. tekan button block terus aku )...
Bagi aku cara ni paling kotor dan jijik dalam perniagaan..  jgn paksa customer okey.. remember that.. korg dah terdesak sgt ka? Ni bukan cara berniaga..klu korg rasa org cina mampu kaya raya berbanding org melayu, cuba blajar cara org cina brniaga..then u'll deserve it..

Peniaga..

Korg kena ingat satu benda..!

Rezeki tu datang daripada Allah..
Dan.......
Allah jugak lah yg menggerakkan hati manusia..

Jadi kalau kau selalu...
Buat solat dhuha untuk raih rezeki..
Buat sujud syukur bila rezeki lebih drp sepatutnya..
Buat sedekah untk kongsi rezeki dgn org lain...
Baca ayat 1000 dinar.. ayat pembuka rezeki tu..

Amalkan semua benda ni..

In shaa Allah aku yakin ang akan berjaya.. dan lebih kaya daripada org cina ..satu benda yang ang perlu tahu tu.. 

Tak perlu lagi dah nak menyemak kat wall org lain..

Kalau korg buat semua ni, pelanggan yang akan cari korang sendiri.. korg dah tak perlu susah hati..

ni aku siap bg tips ni..

thats all..kbye..

No comments: