Wedding handbouquet - handmade 3D flower

Assalamualaikum semua.. In shaa Allah .. dalam 17hb jan 2016 ni.. sya akan open order untuk bulan February bagi siapa2 yg teringin nak buat bunga tgn.. Alhamdulillah dah ada 2 tempahan even belom bukak order... kepada yg nak tanya apa2 tentang wedding handbouquet ni bleh la whatsapp sya 012-5705495..

Sya buat tak amik charge perkhidmatan.. just amik untuk harga brg saja dgn postage sja.. ikhlas nak bantu mereka yg nak berkahwin atau bertunang.. tapi nak jimat mcm saya..

Antara pertanyaan yg sering ditanya oleh customer :-

1) kak, bunga ni buat guna material apa ye?

Saya guna ribbon satin.. 5 inci.. bukan kain satin ye.. dulu saya pernah guna kain satin, kerat2 kain dan cantum.. tapi yg ni lagi rumit. Jdi saya beli ribbon satin terus.. serius masa awal2 nak bukak bisnes ni.. merata alam jugak pi cari riben satin ni.. sampai 5 buah kedai.. skrg dpt sebuah kedai jual riben satin rm11.90 tapi disebbkan beli bbyk dpt rm10.80.. segulung okey.. tu pon kira mahal jugak.. tapi ada lg customer mintak kurang harga.. nak nangis rasa sebab tak amik service charge pon..  sapa yang tahu tmpat jual riben satin murah rojer2 ye..

2) harga berapa kak?

Saya jual rm50 tak termasuk accessory.. ni kalau yg biasa2 la.. klu customer jenis cerewet.. sya mintak tambah kos skit..jdi sapa yg bakal order tu pless jgn tukar planning anda last2 minit.. kesian la kat sya.. sya nak bantu awk.. tapi awk pon kena la bantu sya jugak.. kuang3!!

3) kak , satu bunga tu kak guna berapa kelopak?

Satu bunga 8 kelopak ye yunk..

4) klu saya nak tambah accessory , macam mana harganya kak?

Harga sya tak leh la nak bagitau on the stop.. sbb brg kena cari.. dont worry sya charge harga barang tu sendiri tak ambik lebih pon sbb ni tambahan ja.. in case kalau customer nak beli sendiri pon boleh.. sbb risau jugak kalau yg saya beli customer xbrkenan pulak..

5) kak, kalau sya tempah berapa lama ye bleh dapat?

Sya amik average time dalam 2 minggu sebab takut apa2 jadi.. masalah keluarga ka masalah peribadi ka.. saya pon manusia kan..kuang3.. tapi kalau siap awal sya akan antar awal kat awk.. don't worry okey.. yg penting, awk kena tempah sebelum 2 / 3 minggu wedding la.. 😍😍😂😂😂

6) apa kelebihan bunga ros 3d ni berbanding bunga ros sebenar?

Kita semua sedia maklum , bunga ros sebenar mudah layu.. beli sejambak siap deko rm70 .. last2 layu ja.. xleh nak simpan lama .. xleh buat kenangan.. xleh nak guna balik untuk saudara mara lain yg nak kahwin..

Bunga ros 3d ni pulak mudah disimpan.. tidak mudah kotor sekiranya kita cover dy utk penyimpanan.. boh plastik ka food wrapping ka.. boleh simpan lama sampai anak cucu.. bleh baling2 kat bridesmaids macam cite om putih tu sebab bunga tak jatuh.. in shaa Allah.. bg yg guna untuk bertunang, bleh pakai balik masa wedding.. bukan org tau pon.. hehehe..  harga pon rm50 je.. mmg berbaloi2.. boleh bagi saudara mara pinjam.. lepas kahwin, bleh buat hiasan ruang tamu ke meja makan ke sebab apa sebab dy tak layu.. bila tgk bunga ni balik lepas kahwin, mesty tringat masa wedding dulu..

7) selain bunga ros, kak bleh buat bunga apa lagi? Bunga lily ke bunga matahari ke boleh tak?

Setakat ni kalau menggunakan kain satin sya bleh buat bunga ros sja..  tapi tak pa.. in shaa Allah sya cuba cri ilham untuk buat bunga lain.. kalau nak sya buat guna material lain macam kertas crepe tu bleh tapi customer mesti ingat, buat guna kertas banyak benda boleh jdi.. salah satu kalau kena hujan, kertas crepe tu akan cair warna.. org kedah panggil satgi warna tu beretang.. lepas tu bunga tu dah jdi tak elok dah warna dy dan tak bleh simpan lama.. so nnty jgn nak salah kan sya pulak... hahhaha..

8) kak, bleh tlg ajar sya buat tak?

Bleh.. mai la jumpa saya.. sya tak pernah naj kedekut ilmu.. ilmu tu hak Allah.. semua org berhak dpt.. don't worry sya tak makan org lagi setakat ni..

9) kak kalau sya tak nak beli, nak sewa saja boleh tak? Brapa ye kak amik?  Sbb bajet tak berapa ada la kak?

Okey, untuk sewa, sya amik rm30 , deposit rm20... deposit ni sya akan bayar balik selepas awk abis wedding or engagement party awk tu.. kenapa sya amik deposit? Ni langkah berjaga2 supaya bunga sya masih berada dalam keadaan baik.. in case kalau jdi apa kat bunga tu mcm manik tertanggal ke bunga terkeluar ke sya akan charge dari duit deposit tu la.. tapi klu customer jaga dengan baik.. sya tak dak masalah nak bagi balik rm20 tu on the spot.. okey..

10) kak , kalau pos berapa hari ye smpai?

Kalau kedah, perak , perlis dalam sehari ke dua hari..
Kalau area selatan, kl dan sebagainya, 3 hari cam tu la..
Kalau sabah sarawak, kire sendiri lah.. hahahah..

11) kak , klu sya mintak kak untuk buat surprise give untuk mak sya bleh ka maksudnya kak post terus kat mak sya ?

Bleh awk.. sya mengalu - alukan apa jua yg mampu meningkatkan kualiti perniagaan sya.. tapi sya bagitau awal2 , kad ucapan sya buat guna laptop la ye.. tulisan tangan tak cantik.. kuang3!!! Hahahha...

Okey setakat tu sja maklumat pada pagi ni.. bagi yg nak tempah atau nak sewa.. bleh la pm atau whatsapp sya terus ye.. 012 5705495..

#sayasayangcustomersaya. 😍😍

Comments

Popular posts from this blog

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon

Review SimplySiti Dermagic

Mataku coklat??