Posts

Showing posts from April, 2016

Medicine of reducing Anger

Assalamualaikum dan salam sejahtera. .Kali ni saya nak kongsi tips macam mana nak kurangkan adegan kemarahan dalam rumahtangga dan menjadikan rumahtangga seperti ada 'Noor' .. Petua ni saya ambil dari buku yang sama seperti yang saya bagitau sebelum ni.. Dah nak kahwin kan,, mestilah kena belajar banyak bab rumahtangga supaya kita lebih bersedia..Seperti dalam lagu nasyid yang kita selalu dengar tu.. nak nyanyi sikit la,, hahahaha,," tak perlu aku ragui..
Sucinya cinta yang kau beri,,
Kita saling kasih mengasihi dengan setulus hati..
Ayah ibu merestui..
Menyarung cincin dijari..
Dengan rahmat dari Ilahi..
Cinta kita pon bersemi..
Sebelum diijab qabul kan..
Syariat tetap membataskan..
Pelajari ilmu rumahtangga...
Agar kita lebih bersedia..
Menuju hari yang bahagia.."Orang tua2 selalu cakap, ingat kahwin ni senang ka?
For me, kalau kita rasa susah dalam apa jua benda pon, benda tu akan jadi susah la,. Kalau mind set kata senang, jadi senang la,,
Lagi satu, kalau kita …

A woman without a husband is a pauper. .?

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. .Lama dah tak update blog ni.. dah berhabuk,. Bersarang tebuan dah.. hahaha...Hari ni just nak kongsi apa yang saya dah baca tentang kahwin.. Bertunang lama memang menyebabkan kita rasa putus asa nak kahwin.. Aku dah bertunang almost 2 years.. but nothing progress for get married. .
Terlalu banyak dugaan kena tempuh sampai kadang kadang rasa macam, " Argh, tak nak kahwin la macam ni.. "
" Kenapa makin lama aku rasa dia tu macam ada orang lain je?"Macam macam rasa tu mai.. rasa tak tentu plak .. rasa sedih ada,,, tambah pulak macam macam buat untuk nak halalkan hubungan ni,,
Pergi kerja la apa la..
Allahu robbi. . Allah saja tau macam mna perasaan tu,. Rasa kadang kadang tu fed up dah nak usaha untuk kahwin,. Rasa macam tak de dah perasaan nak kahwin tu,, dan makin hilang perasaan tu.. tiba tiba mai pulak perasaan ' be single is the best choice i think '.. Seronok plak tengok orang lain yang single yang tak perl…