A woman without a husband is a pauper. .?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. .

Lama dah tak update blog ni.. dah berhabuk,. Bersarang tebuan dah.. hahaha...

Hari ni just nak kongsi apa yang saya dah baca tentang kahwin..

Bertunang lama memang menyebabkan kita rasa putus asa nak kahwin.. Aku dah bertunang almost 2 years.. but nothing progress for get married. .
Terlalu banyak dugaan kena tempuh sampai kadang kadang rasa macam, " Argh, tak nak kahwin la macam ni.. "
" Kenapa makin lama aku rasa dia tu macam ada orang lain je?"

Macam macam rasa tu mai.. rasa tak tentu plak .. rasa sedih ada,,, tambah pulak macam macam buat untuk nak halalkan hubungan ni,,
Pergi kerja la apa la..
Allahu robbi. . Allah saja tau macam mna perasaan tu,. Rasa kadang kadang tu fed up dah nak usaha untuk kahwin,. Rasa macam tak de dah perasaan nak kahwin tu,, dan makin hilang perasaan tu.. tiba tiba mai pulak perasaan ' be single is the best choice i think '..

Seronok plak tengok orang lain yang single yang tak perlu pikir usaha nak kahwin.. boleh keluar jalan jalan dengan kawan tanpa pikir duit tu nak simpan untuk kahwin.. heaven kan masa single korang.. aku ni je yang tak free.. nak pi jalan jalan, duit nak simpan utk diri sendiri dan nak kahwin.. sedangkan pihak sebelah sana tak de nak bagi kata putus apa pon dan tak de plak nak usaha macam mana kita usaha., sumpah rasa down sangat bila kau penat penat bekerja sambil belajar tapi tak de hasil.. setiap hari masa baca al-quran, aku rasa sebak sangat,,selalu tanya Allah, ' kenapa Kau buat macam ni kat aku? Tak nampak lagi ka usaha aku'.. Ujian yang Allah uji bagi aku sangat besar..

Dulu masa arwah abah masih hidup tanya abah, " abah, boleh tak adek ti nak bertunang?"
Abah kata, " boleh kah nak belajar sambil bertunang?"..
Aku, " In shaa Allah,  boleh abah! " . Dengan confident nya aku jawab macam tu.. lepas tu siap pujuk abah, " boleh la abah ye, boleh laaaa'..
Abah, " kalau rasa boleh tak pa la bertunang la.. "

Seminggu lepas tu aku bagi tau kat budak kelantan tu cakap abah bagi bertunang, then kami keluar cari cincin..

Bila abah tanya, " nak bertunang dengan sapa?"..

Aku jawab , " bertunang dengan orang kelantan, abah. " ..

abah  dgn mak menolak mentah, katanya mak tak mau nanti ang jadi macam orang kampung kita, laki dia orang kelantan, orang klantan ni bila dia dah kahwin dengan orang tu bila dia bawak pi dok kelantan, depa takkan bagi balik kedah dah.. dok la sana terus..

Pertunangan pertama tak jadi,. Disebab kan tak dak restu mak dengan abah, aku bagitau dia dan kami putuskan hubungan.. cincin tu aku bagi balik kat dia..

Ni pertunangan kedua aku, alhamdulillah semua setuju.. tapi masalahnya sampai sekarang kami masih tak boleh kahwin lagi dengan alasan kami belum bersedia...

Aku cuba terima hari demi hari.. mungkin salah aku jugak sebab bertunang awal.. ermmm.. aku ingatkan bila bertunang awal at least akan membuatkan pernikahan dipercepatkan padahal sama ja.. kalau tahu nak jadi mcm ni, aku tak bertunang pon tak pa,, rasa down sangat..

Lepas tu, aku ada baca buku A GIFT FOR MUSLIM BRIDE , saja baca walaupun belum jadi bride sebab ingat nak tambah ilmu sikit bab kahwin...

Aku kan dah rasa down sangat bab bertunang dan nak kahwin ni kan, jadi aku perlukan kekuatan untuk bangkit kan semula rasa keinginan nak kahwin tu,,

Dalam buku tu aku terjumpa la bawah ayat ni..seolah2 Allah nak suruh aku bersabar sikit je lagi dengan ujian yang dia bagi ni.. sebab bila kita nak dekat nak kahwin, syaitan memang suka nak kacau tak mau bagi kahwin.. kuatkan aku ya Allah, ..

Messenger of Allah ( Peace be upon him ) : A man without a wife is a pauper.
Companion of the Prophet : Even if he is wealthy?
Messenger of Allah ( Peace be upon him ) : He is a pauper even though he is wealthy. A woman without a husband is a pauper.
Companion of the Prophet : Even if she is wealthy?
Messenger of Allah ( Peace be upon him ) : She is a pauper even though she is wealthy.
Messenger of Allah ( Peace be upon him ) : If you have not married despite having the ability and the wealth to marry, you must be one of Shaytan's brothers.
Messenger of Allah ( Peace be upon him ) : I also marry.  Whoever is averse to my practices is not from me.

When a man or woman is ready for marriage,  the Shariah of Islam does not approve of their decision to remain single. The Shariah has laid  tremendous emphasis on marriage so that many evils and sin should not take place at all.  Marriage seals the avenues to immorality,  fornication and a range of other evils that have devastating consequences.

Abdullah bin Mas' ood ( May Allah be pleased with him ) reports that Messenger of Allah ( Peace be upon him ) said, " Seek wealth through marriage "..

According to Allah Ta'ala says, " Marry those from you who are unmarried and those slave men and women who are righteous.  If they are poor then Allah Ta'ala will make each of them wealthy by His grace. Allah Ta'ala is of ample means,  All knowing."

Aa'isha ( May Allah be pleased with her ) narrated that Rasulullah (Peace be upon him ) said, " Get married because women will be a source of wealth for you."

Semoga selepas aku berkahwin dengan bakal suami aku yang entah sapa2 lagi tu, aku mampu menjadi sumber kekayaan untuk bakal suami aku..

Sebab apa aku cakap macam ni, sebab walau pun aku dah bertunang tapi kita belum tahu sapa jodoh kita yang sebenarnya selagi belum sampai ijab qabul..

Aku redha sapa saja yang akan jadi suami aku... sebab aku dah letih terlalu berharap sesuatu yang tak pasti..

Hari tu aku ada jumpa kat surat khabar yang Roonie tu dia bertunang dengan isteri dia dulu selama 10 tahun.. lama tu, aku yang 2 tahun pon dah tak sanggup dah,. Macam mana la dia boleh bertahan.. Allahu robbi. . Menitis air mata.. semoga aku jugak mampu kuatkan hati ni.. dan terus bertahan daripada rasa down,,

Maaf la kali ni punya entry lebih kepada luahan isi hati sikit,, maaf ye,, next time kite kongsi tips ye,, :*

Thanks sudi baca.. tolong doakan Allah permudahkan dan percepatkan segala urusan ijab qabul saya ye,, :*

Sekian, papai semua,,.. emm..muah,, com siked,, hehehe,.

Comments

Popular posts from this blog

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon

Review SimplySiti Dermagic

Mataku coklat??