~ Ayat-ayat Cinta ~

Bismillah hi rahman ni rahim

All praises belong to Allah Taala and may His choicest mercies and blessing be on His noble Messenger, Nabi Muhammad s.a.w ( Peace be upon him ).

'O our Rabb! Accord to us the coolness of our eyes from our spouses and children, and make us leaders of the pious. Aameen..



Followers

Keep in touch with me, Okey!

sila klik sini ye









  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

my e-days

Monday, 16 May 2016

Percutian Bajet di Langkawi ( part 1 - hari 1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lama sudah rasanya jari ini tidak menaip untuk mengindahkan blog ini.. ceewah ayat aku.. ahhahaa..

kali ini aku nak bagi tips macam mana nak bercuti tapi bajet..

bagi aku, kalau nak bercuti by grouping ni, better hampa pi dalam 5 orang ke atas kalau tak tak berbaloi untuk bajet ciput.. so, dalam kes aku, kami pi dalam 6 orang macam tu..

masing-masing bajet comey bila orang nak tangkap gambar..hahaha..

Melalui dalam gambar di atas, aku nak perkenalkan sahabat aku merangkap beberapa biro dalam trip kami kali ni.. Dari kiri....

Bahagian Makanan : Aku ( sebab aku ni makan banyak , almost tempat makan aku yang pilih.. hahaha)..
Bahagian Pengangkutan : Nabilah.. comel je orang nye.. (pesss.. masih single lagi tu..)
Bahagian Trip Advisor : Maziani.. orang sabah baa.. manis saja orangnya..
Bahagian Gambar : Atiera.. memandangkan oppo ni camera dia cantik (amboi promo pulak).. kami selalu pau handphone tira.. maaf tira kami tak sengaja.. hahaha
Bahagian Waze / Maps : Wahida.. kami serah kat dia ja bagi tau jalan.. sebab akai dia macam ada maps tu.. hahaha..
Bahagian Kewangan : Zamharirah .. kami rasa rara lebih berkalibel bab2 duit ni.. jadi tanpa segan silu kami dah paksa rara untuk jaga duit.. dia pon macam redha ja,.. hahaha.. anyway rara good job na.. you did well on our trip... :)

alhamdulillah tu la antara agen rombongan kami..semua ada part memasing..

sepanjang tiga hari kami kat sana, aku berjaya mengehadkan sebanyak rm400.. ni pon kira terlebih jugak sebab asalnya bawak cukup2 rm300.. tapi disebabkan nak beli coklat punya pasal sampai sanggup tambah rm100 lagi..  jadi, kepada yang nak pergi langkawi tu, jangan jadi boros macam kami kalau nak jimat na,.. hahaha.. alamak bocor rahsia.. hahaha...

Malam sebelum kami bertolak tu, kami berkumpul di USM dulu dan kami start kumpul duit untuk tambang dan bagi rara pegang rm180/pax , lepas tu truih pi rumah aku..aku ajak depa mai tidoq  kat rumah.. aku ajak tidoq dalam bilik tak mau, masing2 nak tido sama2.. tapi serius rindu moment tu macam aku nak kawin ja esok tu.. hahaha...alhamdulillah semua rasa selesa..syukur sangat.. hampa mai kat kampung , hidangan pon ala kampung la.. maaf la ye sayang2 semua..

terliuq la pulak tengok masakan mak sendiri ni.. tambah2 buah murunggai tu.. ,

Pandai jugak kawan2 aku makan buah munggai tu.. walaupun baru 1st time.. tahniah kengkawan..
Mak aku cakap mai la lain rumah kami, nanti kami masak special punya.. :*

Esok paginya kami bertolak dari rumah aku dalam pukul 5.40 pagi.. mak bangun awal lagi dalam pkul 4.00 pagi macam tula.. semata-mata nak siapkan bekal nasi goreng untuk kami.. i love u, mum.. you are the best in the world..

kami  bertolak dari Bukit Selambau..melalui tol Gurun.. lepas tu, kami singgah kat rnr gurun tu untuk solat subuh..sempat pulak kami bergambar.. hahaha..

ada lagi sorang yang belum siap make up..hehehe.. bye2 awak kami tinggal awak.. hahaha.. 

Habis ja solat, kami memecut laju kereta kami menerusi kedinginan embun pagi.. kami sampai di jeti dalam pukul 7.30 dah.. kiranya kami tak sempat nak naik feri pukul 7.40 pagi yang paling awal tu.. tapi tak pe , kami sempat la rest sikit sekurang-kurangnya.. masing-masing mata kuyu je.. mana tak nye.. malam sebelum tu masing2 tidoq pukul 2 pagi, kes aku paksa pakai inai.. hahaha.. kesian hampa dapat kawan lagu aku ni... haru,, haru,... yang bestnya, depa layankan ja.. hahaha.. thanks my frenzz..

macam biasalah dah sampai ja jeti Kuala Kedah tu, kami cari parking dulu..

kami dapat parking rm15 sehari.. so, 3 hari dalam rm45..

kami guna duit yang kami kumpul kat rara tu la..means rara tolong bayarkan semua segala tambang..hehehe..thanks rara.. walaupun ada ja tempat parking yang rm10 tapi kami risau jugak dengan keselamatan kereta bapak abil (nabilah).. so, lepas bincang kami setuju untuk parking kat situ..

masing-masing muka excited bila bau laut.. hehehe..

ni la parking lot tu, ada pakcik2 yang tolong jagakan.. tengok macam teratur jugak la.. terurus ja parking.. bagi aku berbaloi la kan..

aku nak ingatkan, jangan mudah menerima pelawaan untuk island hoping kat bahagian jeti tau.. bukan tak boleh terima, boleh, tapi kalau hampa macam kami student yang nak bajet2 ni, tunggu tau.. nanty aku cerita part tu okey.. hehehe.. surprise tak?

then kami terus beli tiket.. lepas beli tiket, kami terus sarapan nasi goreng yang mak aku buatkan tu sementara nak tunggu feri.. ha, nampak tak dah jimat dah kat situ.. hehehe.. elok-elok ja kami habis sarapan, feri baru saja sampai.. kami terus angkat barang dan masuk ke dalam  feri.. muka semua kepenatan ja.. pastu masing-masing jetlag dalam feri..

masuk je feri kawan aku sorang ni, Tira si comel dah masuk alam mimpi dah... senang pulak kawan aku ni tidur.. hahahaha... macam biasa bila dah masuk feri sedia plastik takut mabuk laut..

stakat tu dulu untuk entry kali ini.. nanty kita sambung part 2 plak.. :)


  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

No comments: