~ Ayat-ayat Cinta ~

Bismillah hi rahman ni rahim

All praises belong to Allah Taala and may His choicest mercies and blessing be on His noble Messenger, Nabi Muhammad s.a.w ( Peace be upon him ).

'O our Rabb! Accord to us the coolness of our eyes from our spouses and children, and make us leaders of the pious. Aameen..



Followers

Keep in touch with me, Okey!

sila klik sini ye









  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

my e-days

Monday, 3 October 2016

Derma darah ( bahagian 2 )

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. .

Erm.. banyak benda nak cerita kali ni.. hahahaha,,

sambungan entry
 http://solehahkahaku.blogspot.my/2012/03/argh-darah-tak-nak-takut.html

Alhamdulillah.. dapat jugak derma darah akhirnya. . 1 botol penuh.. xsampai 8 minit pon ambil darah,. Tengok2 dah siap,,

Tanya nurse, " eh, dah siap ke? "

" haah, dah penuh dah., okey tak boleh bangun lagi.. rest dulu 10 ke 15 minit ye,, kalau rasa dah okey tak pening bagitau ye.. ha, lepas ni boleh la derma darah lagi.. tak sakitkan..."

Serius wey, aku ketaq gila masa nak derma darah., hahahaha..

Macam2 dalam fikiran, jap gi aku pengsan ka apa ka macam mana.. boleh ka orang yg nak terima darah aku tu sihat macam biasa..

Alhamdulillah akhirnya semua selamat. .

#thanksAllah

semoga 'awk' yg menggunakan darah saya sihat selalu..

Darah saya akan mengalir dalam badan awak.. semoga semuanya baik2 saja..
Terinspirasi drp tgk arwah abah dialisis dulu.. rasa nak bantu sapa2 yg perlukn darah 0..

#2ndtimes

Masa first time dulu, nurse ambil darah 1/2 botol ja sebab kurang berat badan tapi gedik sangat merayu kat nurse dgn doktor nak derma darah jugak.. masa tu darah punya bacaan pon tengah2 urat ja.. berat badan pon 45kg ja.

Lpas derma tu, rasa macam nak pitam ja.. mujur depa bagi ayaq dgn roti gardenia sorang satu utk penderma,. Makan2 rasa segar balik.. doktor ada bagi ubat folic acid dgn iron tablet.. doktor kata untuk tambah darah.. so then lain kali boleh derma darah lagi..

Dan alhamdulillah hasil makan folic acid, iron tablet dan minyak ikan kod., dah boleh derma darah semula., berat sekarang pon 55kg walaupum sebenarnya 3 minggu lepas berat 58kg.. sejak dok rumah sewa ni, makan tak tentu, tido tak tentu, jalan kaki ke usm.. mau tak nye la berat badan turun,. Tapi itu yg membuatkan sya happy.. yeah,!

Apa2 pon janji dpt derma darah..

Masa second punya derma darah lupa nak bawak buku, jadi doktor bagi kad ja ganti buku, katanya nnti kalau pi derma darah lagi depa akan update semula..

nak bago cukup 3 ke 4 kali derma darah, sebab boleh cucuk hepatitis percuma,, (com sikit).. hahahaha,,

Kajian kesihatan :

* wanita sihat bleh derma darah 2 @ 3 kali setahun. (Krana wanita kehilangan darah yg banyak semasa period )
* lelaki sihat bleh derma darah maksimum 5 kali setahun.
* setelah derma darah, darah baru akan ambil masa utk terbentuk dlm bdn kira2 sebulan barulah darah merah diperbaharui sepenuhnya.
* digalakan setelah menderma darah, 3 @ 4 bulan selepas itu baru boleh menderma lagi..

Okey la,, tunggu bulan 12 pulak kita pi derma lagi.. yahoo.. bestnya..

Jom lah join derma darah.. tak sakit pom,, :*

#dermadarah





No comments: