Rawatan untuk pesakit buah pinggang (bhg. 1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Saja nak share sikit ilmu yang dah dapat ari tu.. Kalau ada yang salah bleh tegur.. 

Saya bukan ahli perubatan.. Tapi ni hasil ilmu taklimat haemodialysis dan capd.. Apa yang saya tulis ni 90% daripada taklimat tu.. Cuma ada la benda yg ingat tak ingat sikit.. *Gambar semua guna Mr.Google.Tq*

Tak salah kan kongsi ilmu..

1) Fungsi utama Buah pinggang
- membuang bahan kumuh (toksin) dari badan
-mengekalkan nutrien penting dalam badan.
-mampu mempertingkatkan sel darah merah
-menyeimbangkan kalsium dalam badan untuk elakkan pereputan tulang badan.

2) kesan toksin berlebihan dalam badan
-tidak tidur lena
-tidak lalu makan
-loya
-penat
-gatal-gatal
-kulit kering
-mengantuk


Cara bezakan buah pinggang normal dengan buah pinggang yang rosak.



3)sekiranya buah pinggang rosak, ada 3 kaedah utama :

a) pemindahan buah pinggang

* dari saudara mara terdekat (living related transplan) - biasanya yang tua kepada yang muda - buah pinggang penderma akan dicheck.. Sekiranya sesuai - akan diberikan sesi kaunseling sebelum pembedahan..

* dari pemegang kad penderma organ yang berdaftar dan telah berakujanji - tidak mengenal usia , bangsa atau negeri.

* dari orang luar ( negara lain - commercial transplan)

#pesakit yang melalui pemindahan buah pinggang akan memiliki 3 buah pinggang. Buah pinggang rosak takkan buang.. Kebanyakkan pesakit hanya mampu bertahan dengan organ baru dalam tempoh 10 tahun ke 20 tahun..atau kurang dari itu..




Ciri-ciri penderma
-tidak mengalami sakit buah pinggang
-kedua buah pinggang sihat
-umur tidak lebih 60 tahun
-tiada hiv dan tibi
- bukan pesakit mental
-atas persetujuan penderma

  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

Comments

Popular posts from this blog

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon

Review SimplySiti Dermagic

Mataku coklat??