Medicine of reducing Anger

Assalamualaikum dan salam sejahtera. .

Kali ni saya nak kongsi tips macam mana nak kurangkan adegan kemarahan dalam rumahtangga dan menjadikan rumahtangga seperti ada 'Noor' .. Petua ni saya ambil dari buku yang sama seperti yang saya bagitau sebelum ni.. Dah nak kahwin kan,, mestilah kena belajar banyak bab rumahtangga supaya kita lebih bersedia..

Seperti dalam lagu nasyid yang kita selalu dengar tu.. nak nyanyi sikit la,, hahahaha,,

" tak perlu aku ragui..
Sucinya cinta yang kau beri,,
Kita saling kasih mengasihi dengan setulus hati..
Ayah ibu merestui..
Menyarung cincin dijari..
Dengan rahmat dari Ilahi..
Cinta kita pon bersemi..
Sebelum diijab qabul kan..
Syariat tetap membataskan..
Pelajari ilmu rumahtangga...
Agar kita lebih bersedia..
Menuju hari yang bahagia.."

Orang tua2 selalu cakap, ingat kahwin ni senang ka?
For me, kalau kita rasa susah dalam apa jua benda pon, benda tu akan jadi susah la,. Kalau mind set kata senang, jadi senang la,,
Lagi satu, kalau kita asyik dok pikir susah nya kahwin ni, abis tak payah kahwin sampai bila2 la kalau nak senang,, <ini bukan ayat suruhan tapi utk difikirkan>

Dah, dah,, asyik membebel je.. hahhaa,,,

Tips utk redakan kemarahan ada kat bawah ni ye,, selamat mencuba,,

Sebelum tu nak bagi tau, kenapa saya bagi tips ni ? Sebab hampir kebanyakan penceraian atau kegagalan dalam perkahwinan disebabkan oleh pertengkaran suami isteri.. tapi ada jugak kajian yang menyatakan bahawa pertelingkahan antara suami isteri wajar diadakan seminggu sekali supaya masing2 tahu ketidakpuasan hati pasangan masing2.. namun perlulah dilakukan secara berkala atau secara musyawarah.. done membebel tambahan,, sorry,, hahahaha,,

Step 1 : teach the du'a for entering the home to your husband and children. . (Doa masuk rumah supaya syaitan tak dapat nak masuk rumah kita jadi kita tak dak la yang nak hasut untuk bergaduh)

" O Allah Ta'ala, I ask you for the good of entering and the good of leaving.  We enter with the name of Allah Ta'ala and we leave with the name of Allah Ta'ala and in Allah Ta'ala Alone do we trust. "

Step 2 : when one becomes extremely angry,  one should recite,

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم و بسم الله الرحمن الرحيم

Step 3 :  the Ahadeeth mention that when one becomes angry while standing, one should sit down. If one is sitting, one should then lie down. When the couple are having an argument,  each one should try to remind the other to sit down and lie down.. if not working, straight forward to next step..

Step 4 : Immediately drink water. If one's husband is also angry, he should also be given water to drink.

Step 5 : if anger still, make wudhu..

Step 6 : swallows their anger and forgive people.

" whoever swallows his anger while in the position to vent it, Allah Ta'ala shall call him before the entire creation on the Day of Qiyamah and permit him to choose whichever damsel of Jannah he pleases"

Step 7 : Imaam Ahmad ( May Allah be pleased with him ) has reported a hadith in which Messenger of Allah ( Peace be upon him ) said, " When any of you becomes angry, he should remain silent ".

When husband and wife start getting an angry, the wife should remind her husband about this instructions and encourage him to abide by this instructions because one's success in this world and in the Hereafter shall be guaranteed when one follows the commands of Messenger of Allah ( Peace be upon him ).  She should admit her fault and tell him that it will not happen again.  The couple should then engage in some other activities so that the matter is forgotten.

Step 8 : when the couple are about to start an argument,  they should leave the place immediately.  The wife may step awhile outdoors and the husband may go to the Masjid..

Step 9 : They may then perform salah or recite a bit of the Quran until their anger subsides..

Step 10 : A person who frequently gets angry should write down the problem in diaries and should write the following sentence on a paper and hang it on where you will see it often.

The sentence is :

" Allah Ta'ala has more power over you than you have over others. "

By writing down the above sentence and keeping it in mind,  one will be able to keep one's temper well under control.

Alhamdulillah. . Selesai dah kongsi sikit tips rumahtangga daripada buku A GIFT FOR MUSLIM BRIDE. . Best tau tak buku ni,, kalau sapa2 yang nak mendirikan rumahtangga tu, memang rekomen sgt buku ni sebagai panduan.. bukan hanya ada untuk pengantin perempuan tau,, pengantin lelaki pon ada,. Tajuk dia,, A GIFT TO GROOM..

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak membuatkan kita mampu mengawal kemarahan kita,, saya pon senang belajar untuk kawal nafsu marah ni.. dalam islam ada 4 tahap kemarahan,, janganlah biar diri kita berada pada tahap yang terakhir. . Nak tahu apa? Cari la sendiri,, hehehe,, penat dah la nak menaip panjang2 ,, ayookk,, hehehe,,

Papai sayang2 sekelian,, :)

Comments

Popular posts from this blog

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon

Review SimplySiti Dermagic

Mataku coklat??