~ Ayat-ayat Cinta ~

Bismillah hi rahman ni rahim

All praises belong to Allah Taala and may His choicest mercies and blessing be on His noble Messenger, Nabi Muhammad s.a.w ( Peace be upon him ).

'O our Rabb! Accord to us the coolness of our eyes from our spouses and children, and make us leaders of the pious. Aameen..



Followers

Keep in touch with me, Okey!

sila klik sini ye









  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

my e-days

Wednesday, 22 May 2013

bagaimana nak rasa cinta Allah?????

ilmu diperolehi drp Ustazah Fatimah Syarha dan buku Mudahnya Solat....

cara nak rasa cinta Allah mudah saja...

* mendengar Misscall Allah...
- menyambut seruan azan..
contohnya:- jika sedang tidur, bangun dan duduk sehingga azan selesai...jika sedang bercakap,berhenti bercakap..jika sedang melakukan pekerjaan yg ringan...berhenti drp melakukan kerja tersebut..

*mengangkat Call Allah...
- terus mengambil wuduk dan terus solat.
contohnya:- jika berada di dalam bilik, keluar bilik dan menuju ke tempat solat dengan segera..jika didalam kereta, terperangkap dlm trafic jam bolehlah solat menghormati waktu jika tiada wuduk @ jika ada wuduk yg masih belum terbatal,solatlah seperti biasa di dalam kenderaan tersebut.

*membalas Miscall Allah..
- selepas solat, berzikir dan berwirid
contohnya:- membaca SubhanaAllah..Alhamdulillah...La illaha illallah...Allahu akhbar..(33 kali)

*menghantar SMS kpd Allah..
- menadah tangan sambil berdoa
contohnya:- duduk diatas perut betis dan menghadap ke arah kiblat..tapak tangan hendaklah terbuka (dimana garis-garis pada tangan kiri dan kanan bersambung...sambil ibu jari direnggangkan drp jari telunjuk...tapak tangan diangkat paras dada...tangan rapat ke dada dan dikepit diantara ketiak kanan dan ketiak kiri..(bagi wanita)..kalau laki terbuka sikit kot...dan ready..bru doa...dimulakan dengan al-fatihah..ayat seribu dinar..ayat kursi...lepas tu,teruskan dengan doa...

* membaca SMS drp Allah
- membaca surah-surah dan kisah-kisah tauladan drp al-quran
contohnya:- masih bertelekung (kalau nak la) @ bertudung litup...mengambil al-quran..menghadap kiblat...membuka secara berhemah...membacanya sambil menunjukkan jari @ alat penunjuk..lebih baik jika kita period (bagi wanita)..baca terjemahan Al-quran dan ayat-ayat mathurat..sebagai pelindung diri dan meningkatkan keimanan...

untuk lebih mantop..
* malam2 buat VIDEO CALL dgn Allah...
- melakukan solat-solat sunat sepertiga malam (qiamullail)
contohnya:- buat solat taubat..solat hajat..solat istiqarah...solat tahajud...
(sebab apa sya cakap buat video call..sbb Allah dah janji sesiapa yg buat solat malam..maka doanya lebih termakbul sbb dy sanggup mngorbankan tidur disaat insan lain sedang merempit atas katil...)


harap-harap lepas ni aku dapat nikmat cinta Allah..menurut Ustazah Fatimah Syarha lagi..kalau kita tak dapat rasa kemanisan cinta Allah..jika kena berusaha untuk mencarinya...

CINTA ALLAH ADALAH CINTA MATLAMATKU...



~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

2 comments:

Fairul Azmi said...

Satu analogi yang cantik. Yang lebih best, semua ni percuma dan wireless.

Coverage pun tanpa had.Itupun selagi kita bernyawa :)

Dari penyedia telekomunikasi terbesar dunia. Islam
Nice share.

AZMI (Pakar Simpanan Kecemasan)

siti suhani abdul rahim said...

terima kasih,...insyaAllah...sya masih belajar untuk jadi muslimah..dan akan terus belajar..jadi ilmu yang saya baru dapat..sya akan kongsikan dengan semua...insyaAllah.. org cakap jgn kedekut ilmu..tak baik...