Kepentingan Bulan Madu dalam Perkahwinan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pada kali ini saya nak berkongsi serba sedikit tentang perkahwinan yang ilmu ini saya perolehi daripada buku perkahwinan.

Bulan madu merupakan waktu untuk pasangan suami isteri mengenali antara satu sama lain lebih dekat setelah sah diijab kabul kan. Hal ini kerana untuk menimbulkan rasa kecintaan terhadap pasangan masing-masing yang sebelum nya tidak mengenali antara satu sama lain.

Ramai yang tidak tahu, sebenarnya ‘bulan madu’ merupakan hak mutlak isteri dan wajib didahulukan berbanding hak yang lain. Kalau tidak sempat untuk berbulan madu pada awal perkahwinan, ia hendaklah digantikan dengan hari yang lain yang senggang. Kerana ia merupakan hak isteri.

Seperti mana yang diperkatakan oleh Imam Nawawi yang telah menghurai sebuah hadis daripada H.R. Muslim :


“ Bulan Madu itu ditetapkan sebagai hak perempuan, dan haruslah didahulukan dari yang lain, apabila wanita itu masih ada dara, maka dia berhak untuk berbulan madu selama tujuh hari tujuh malam dengan tidak terkecuali. Kalau dia seorang janda atau  bukan anak dara lagi, maka dia boleh memilih untuk berbulan madu selama tujuh hari tujuh malam juga , dan suaminya perlu akur dengan kehendak isterinya. Bagi lelaki berpoligami, sekiranya dia berbulan madu bersama isteri baru nya selama tujuh hari, maka, dia perlu bersama dengan isteri lain selama tujuh hari juga atau hanya tiga hari saja.”

#entry paling pendek.. hahahah..

thanks for reading.. :*

  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

Comments

Popular posts from this blog

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon

Review SimplySiti Dermagic

Mataku coklat??