susahnyer nak jawab bahasa omputih ni...erghh!!

Tips untuk jawab exam BI... Format Soalan Bahasa inggeris...

Bahagian Pemahaman


  1. baca soalan dulu... (fahamkan...kalau tak faham buat2 faham..hahaha..)
  2. baca artikel sampai abis...fahamkan... 
  3.  tick point bagi soalan yang kita dah tengok tadi...
  4. kalau sempat lagi..baca artikel sekali lagi..
  5. check balik jawapan tadi betul ke tak..
  6. soalan struktur.. (separuh daripada ayat dalam soalan boleh guna balik..ikut kesesuaian)
Bahagian Essay (300 words)
  1. Opening
  • nyatakan tujuan dan isu mengenai tajuk soalan essay tu
  • biasanya kena ada 4 - 5 ayat dalam satu perenggan. ( jangan buat ayat panjang2..buat ringkas dan padat je..takut nanty kita ada buat kesilapan kat grammar dy..kita bukannya nak perasan dah kan.,)
  • biasanya untuk pendahuluan ni, dia ada beberapa jenis cara nak buat dia..
    • Pandangan (secara umum) = mula-mula perenggan cita pasai isu-isu semasa dulu dan pandangan secara menyeluruh tentang topik soalan.
    • Quotation = memulakan perenggan pendahuluan dengan kata-kata golongan ternama @ orang yang pernah terlibat dalam isu topik tersebut.
    • Question = boleh juga untuk memulakan bahagian pendahuluan ini dengan menyatakan persoalan tentang tajuk tersebut untuk membolehkan pembaca lebih minat untuk membaca karya anda...
    • Brief story = memulakan pendahuluan dengan kisah real yang pernah berlaku berkaitan dengan tajuk soalan.
  • guna salah satu daripada cara di atas tu..sebagai permulaan ayat..bukan guna semua tau..erm.. selepas tu...isi seterusnya perlulah saling berkait rapat tau..
  • pada akhir ayat dalam perenggan pendahuluan ini..ceritakan tentang thesis statement ( isi penting )..
  • thesis statement ni jgn kembangkan lagi tau.. cuma cerita isi ja...
2. Body Paragraphs

  • perlu ada 5 ayat bagi setiap perenggan isi
  • isi boleh diceritakan dalam dua bentuk :
    • point by point = compare satu aspek saja dalam satu perenggan dengan membandingkan 2 benda sekaligus. (kena ada 3 perenggan isi)
    • oneside at a time = yang ni tak compare dalam satu perenggan tapi compare lain2 perenggan.. cerita terus 3 point dalam satu perenggan.. ( kena ada dua perenggan isi)
  • nyatakan isi utama dengan jelas
  • construct and explanation dengan lebih lanjut
  • support topik tu dengan bukti-bukti yang jelas dan contoh-contoh yang muhasabah.
3. summary

  • perlu ada 3 - 4 ayat dalam satu perenggan
  • nyatakan kembali thesis statement tadi tu tapi guna ayat lain sikit la...jgn guna ayat yang sama..
  • tegaskan kembali point utama tu..
  • berikan dalam bentuk persoalan (sbg penegasan)
  • bagi sedikit maklumat tambahan / nasihat / harapan untuk isu tersebut
  • cuba ramalkan apa yang bakal berlaku dengan adanya isu berkenaan.
siap!

Bahagian Listening

  1. baca dulu soalan..
  2. fahamkan soalan...
  3. dengar dengan teliti maksud perkataan yang cuba disampaikan.
  4. tengok balik soalan.. (jgn terburu-buru nak jawab soalan..tanda dulu guna pensil)
  5. bila dy ulang lagi... dengar dengan teliti...dan semak balik jawapan..
  6. selepas yakin..isi jawapan guna pen..
Bahagian Speaking

  1. berjalan dengan yakin..dan duduk dengan sopan..
  2. baca soalan dengan teliti..
  3. semasa turn diri sendiri..tarik nafas dalam-dalam..
  4. bercakap dengan penuh keyakinan..
  5. mulakan dengan memberi salam dan senyuman..
  6. susun ayat dengan lengkap...
  7. point ketika bercakap mestilah ada bukti beserta contoh.
  8. jangan amalkan cara pergaduhan..cuba memahami point orang lain..
  9. membantahlah dengan sopan sekiranya ada yang tidak betul.
  10. akhiri ucapan dengan baik..
  11. membuat kesimpulan dengan berkesan.

" Semoga Berjaya ye "

kredit by Muhammad Termizi bin Mohamad Jamil

~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

Comments

Popular posts from this blog

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon

Review SimplySiti Dermagic

Mataku coklat??