~ Ayat-ayat Cinta ~

Bismillah hi rahman ni rahim

All praises belong to Allah Taala and may His choicest mercies and blessing be on His noble Messenger, Nabi Muhammad s.a.w ( Peace be upon him ).

'O our Rabb! Accord to us the coolness of our eyes from our spouses and children, and make us leaders of the pious. Aameen..



Followers

Keep in touch with me, Okey!

sila klik sini ye









  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

my e-days

Wednesday, 5 October 2016

Keunikan wanita berbanding lelaki

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. .

Entrykali ni saya nak kongsikan mengapa wanita ni diciptakan ? Dan apa yang menyebabkan wanita ini dilihat begitu unik berbanding lelaki..?

Tapi sebelum tu, nak tau mcm mna Allah jadikan wanita, nah baca ni..

http://solehahkahaku.blogspot.my/2014/11/wanita-jom-kenali-diri-kita.html ...

Setelah Allah jadikan Hawa untuk kaum  Adam..

Malaikat datang dan bertanya,
"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Ya Alllah ???"


Allah menjawab:
"Sudahkah engkau melihat dgn teliti setiap apa yang telah aku ciptakan untuk wanita? Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".


Malaikat menjawab dgn takjub,
"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!"


Allah menjawab,
"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari".

Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,
"Ya Allah, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"


Allah menjawab,
"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."

"Untuk apa???", tanya malaikat. 

Allah melanjutkan, 
"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan, kerisauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan kebanggaan, serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita. "


Wanita dapat mengatasi beban lebih baik daripada lelaki, 

Dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri,
Dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,
Dia mampu menyanyi ketika menangis, 
Dia akan menangis saat terharu, bahkan tertawa ketika ketakutan.
Dia berkorban demi orang yang dicintainya,
Dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,
Dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang, 
Dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia, 
Dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran. 
Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,
Tapi dia mampu mengatasinya. 
Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.


Allah S.W.T berfirman: 
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan ketenangan. Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang"

Apakah simbol kekuatan untuk melahirkan anak itu?

kebiasaannya manusia dapat menampung kesakitan sebanyak 45 Del.. 
tapi saat wanita melahirkan anak akan menanggung kesakitan sebanyak 57 del... kesakitan yang ditanggung juga bersamaan dengan 20 tulang yang patah dalam satu masa.

secara normalnya, badan manusia dewasa mempunyai 206 tulang yang menjaga kekuatan badan manakala bagi bayi, dilahirkan dengan 300 tulang.. bayangkan kesakitan yang ditanggung semasa melahirkan anak.. Allahu.. memang kuat insan yang bernama wanita ni.

Biasanya, wanita akan  kehilangan...
10ml hingga 35ml darah setiap kali haid..
350ml setiap kali derma darah..
500ml setiap kali melalui proses kelahiran anak...

saiz rahim yang biasa sebesar bola pingpong..
ketika mengandung, saiz rahim akan membesar 500 kali ganda daripada saiz normal/biasa..

walaupun wanita tahu akan kesakitan yang bakal dialami tapi mereka tak pernah mengeluh untuk meramaikan umat Nabi Muhammad s.a.w..

Baginda s.a.w pernah bersabda: 
“Berkahwinlah dengan perempuan yang melahirkan anak ramai lagi penyayang kerana sesungguhnya aku berbangga dengan ramainya bilangan kamu.”

Itulah kehebatan wanita yang lelaki takkan mampu untuk mengalaminya..

respect my mum, sis , sis-in-law and my future mum-in-law..
love all of u..

hope soon i'll be a part from them as a MOTHER..
in shaa Allah.. aamiin..

Tlg doakan sya yee,, :*

Last but not least,  thanks ye sudi walk away kat blog saya..

Meh la singgah slalu ye..
Kalau nak saya singgah blog anda juga, bleh bg link kat komen ye,, :*

#sayangsemua

#gambar dari mr. Google..


No comments: