Pengalaman TTC aku : My TTC Journey (7)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

sambungan dari entry sebelum ni ....

1 Jan 2020.. bermula lah episod ttc (try to conceive) aku dengan lebih extreme lagi.. hari ni jumpa doc pakar infertality.. doc check balik data tentang aku masa appointment yang tahun lepas tu.. doc kata progesteron aku rendah dari paras normal.. sebab tu susah nak pregnant atau nak period..

lepas tu, doc suggestkan untuk buat HSG ( hysterosalpingogram )
HSG ni untuk check ada blocking tak kat fallopian tube aku. mula-mula doc cadangkan untuk buat HSG kat hospital kpj perdana kota bharu sebab katanya  mesin fluroscopy HUSM  tu rosak lagi.. so, doc ada bagi surat untuk refer ke kpj perdana.. dan suami doc mintak buat semen test sebelum next appointment bulan mac 2020. aku doc ada bagi tarikh untuk ambil darah RFT ( Renal Function Test )  untuk buat HSG kalau incase tak jadi buat kat kpj.

lebih kurang mcm ni la yang husm punya tu
lepas tu, balik tu kami call kpj tanya pasal nak buat HSG kat sana.  Staff pihak hospital bagitau dalam rm600 sehingga rm800 untuk HSG.. elok je nak booking. suami aku bagitau kata mesin fluroscopy tu dah okey dah. means that kami dah tak perlu booking kat kpj.. alhamdulillah.. syukur.. jimat sikit.. bagi aku tak kisah pon nak berhabis duit demi zuriat tercinta.. so, kami proceed buat kat HUSM.. 

9 Jan 2020 - aku jumpa doc untuk ambil darah RFT tu. RFT ni ujian darah untuk tengok buah pinggang okey ke tak sebelum buat hsg. kalau okey bru proceed.   hari ni start ambil provera untuk 5 hari.. 2 biji sehari.. doc ada bagi juga ubat prednisoline sebab takut aku alergik. habis makan ubat provera.. aku start period pada 19 jan 2020.. masa period hari pertama ni kena bagitau doc kata dah start period.. doc akan bagi tarikh yang sesuai untuk hsg.. means dalam hari ke 9 atau hari ke 10 lepas period..tapi doc tak de hari ke 10 tu bawak ke hari ke 11.. 29 Jan 2020..

28 Jan 2020 - aku kena makan ubat alergik dan kena puasa..aku start puasa pukul 5.30 pagi.. buka puasa pukul 7.20 malam tu aku makan  10 biji.. sepapan beb..sepapan.. nak pitam rasa..hehehe..
lepas tu, malam pukul 12 malam.. makan lagi 10 biji.. lagi sepapan..  dah 20 biji dah.. fuh... gila betul..
29 Jan 2020 - Pagi tu pukul 7 pagi, aku makan lagi 10 biji menjadikan semua sekali 30 biji .. 3 papan wey..memang stress wey kena makan ubat sebanyak tu.. Rasa macam nak nangis tau tak.. Tapi untuk zuriat.. Ummi rela buat apa saja.. Sampai je HUSM  terus pergi bahagian tafsiran untuk ambik borang.. Then bawak pergi antar ke tempat xray dan tunggu giliran.. Masuk dalam bilik xray dalam pkul 10 pagi macam tu.. Aku dah cuak semacam dah.. Aku dah bawa siap siap pad pa semua.. Mujur bilik xray tu ada toilet.. Aku pergi toilet.. Buang apa yg patut.. Kira macam kosong gila time tu.. Hahaha.. Pastu diminta pakai kain yg disediakan dan baring kat atas mesin fluoroscopy tu.. Mujur la doc perempuan.. Takla malu sangat.. Disebabkan suami aku juruxray situ jugak.. So, bolehlah suami aku temankan aku dalam bilik tu.. Siap pegang tangan bagi kata semangat kat aku.. Dah macam nak bersalin dah.. Apa apa pon terima kasih my husband yang always be by my side.. I love u so much..

Sebenarnya aku ada baca pengalaman orang lain yang buat hsg ni.. Kebanyakkannya akan cakap sakit dan ada rasa macam senggugut.. Aku punya takut aku ada pengalaman yang serupa.. So aku pon ada sediakan handkerchief untuk letak dalam mulut supaya kalau aku sakit tak de la terpekik terlolong kat situ.. Erm.. Tapi sepanjang buat hsg tu suami aku tolong buat jugak.. (means macam dia bekerja jugak la.. Tolong handle kes aku).. Tq hubby..

Mula mula doc tu kata dia nak cuci dulu dalam rahim tu.. Untuk elakkan jangkitan kuman dan sebagainya.. Sejuk je dia cuci.. Geli wey.. 😁😁 Sambil2 dia cuci.. Dia ada tanyakan kot2 aku ada keputihan ke apa ke.. Aku ni memang ada keputihan tapi tak de la sampai tahap kronik.. Just biasa2 ja.. Lepas cuci tu.. Doc bagitau dy nak masukkan mulut itik.. Dia cakap sakit sikit ni tapi awak relaks je ye.. Ok.. Dah siap masukkan.. Then dia nak masukkan tube untuk contrast tu dalam rahim.. Dia macam pewarna macam tu la.. Masa doc masukkan tu tak sakit langsung pon.. Cuma sakit sebab mulut itik tu je.. Bila doc dah masukkan tube tu.. Then dia tarik keluar mulut itik.. Kira pakai sekejap je.. Tips dia tak nak rasa sakit kena relaks je supaya doc senang nak masukkan dalam servik.. Klu dah masuk dye tu then boleh la nampak dalam gambar xray tu dy keluar dari fallopian tube tu ok ke tak.. Kalau tak keluar kemungkinan ada blocking la dalam tu..



Klu dia block, dye tu tak keluar kiri dan kanan

Macam ni la dye tu masuk


Alhamdulillah aku punya masuk lancar tapi yang 1st tu doc cakap macam ada bubbles sikit dalam tu.. Jadi doc mintak untuk masukkan dye sekali lagi.. Masa masukkan dye tu.. Aku tak rasa sakit.. Cuma rasa lah macam ada tekanan air dalam rahim ni.. Bagi aku okey ja.. Tak de pon sakit macam orang lain bagitau kata sakit senggugut lepas masukkan tu.. Tak de pulak.. Kali ke 2 buat tu dengar doc kata okey cantik.. Ambik gmbar.. Doc siap tanya lepas siap tu.. Awak sakit tak.. Aku cakap tak sakit.. Doc ada bagitau kadang kadang ada orang akan rasa sakit macam senggugut dalam sehari dua ni.. Aku mengangguk dan berterima kasih kat doc tu.. Ada yg kata sakit tgh malam lepas buat hsg. Bagi aku tak sakit pon.. Siap boleh pi jalan lagi. Kami pi AEon mall.. Hehehe..

Nanti aku cerita result hsg aku tu dalam entry lpas ni.. Papai.. Assalamualaikum.. 


  ~ i'Ll LoVeD u 4 a ThOuSaNd YeArS ~

Comments

Popular posts from this blog

Cara nak guna pregnancy test clear blue (UPT)

Mataku coklat??

Tuala wanita , Period Panties dan Tampon